Veilig online lesgeven met Zoom

Als u online lesgeeft is het belangrijk rekening te houden met de mogelijkheden maar ook de risico’s van digitalisering. Op deze pagina vindt u een aantal tips om op een zo veilig mogelijke manier met het platform Zoom te werken:

 • Tip 1: Werk met de nieuwste versie van het programma   

Op deze manier zorgt u ervoor dat u met de meest recente beveilings- en privacyinstellingen werkt. Als u een Zoom-account heeft, installeer dan regelmatig de updates, zodat u met de meest recente versie van de tool werkt. 

 • Tip 2: Log in met uw e-mailadres 

Log in met een e-mailadres en niet via uw facebook- of Googleaccount. Gebruik daarnaast een goed wachtwoord en vervang dit regelmatig. Klik hier om te leren hoe u een goed wachtwoord kiest. 

 • Tip 3: Wees voorzichtig met de meetinglink 

Zonder enige vorm van controle kan iedereen in principe aansluiten bij uw meeting. Dat wilt u natuurlijk niet. U kunt kiezen voor een terugkerende persoonlijke meeting ID. De leerlingen kunnen dan steeds met dezelfde link inloggen. Dat kan handig lijken, maar de link is dan ook makkelijker te delen met mensen die niet in uw les thuishoren.  

Het is veiliger als u bij elke les (meeting) voor een automatische meeting ID kiest (generate automatically). De link is dan anders bij elke les en u loopt minder risico dat een buitenstaander zich aanmeldt. 

Deel de link sowieso niet op sociale media of op openbare platforms en maak gebruik van een wachtwoord (zie tip 4). 

Door de uitnodiging met de link aan te passen naar een persoonlijke mail in het Nederlands, weten uw leerlingen dat u degene bent die de link heeft verstuurd. 

 • Tip 4: Maak gebruik van een wachtwoord voor iedere les

Een wachtwoord dat de leerlingen bij het aanmelden moeten intypen, zorgt ook voor extra veiligheid. Zorg ervoor dat u dit wachtwoord alleen met uw leerlingen deelt. Als u hiervoor “het woord van de dag” kiest (bv. een themawoord), dan is dit ook meteen een leuke NVT-oefening. 

 • Tip 5: Laat de leerlingen niet voor de les toe  

Zorg dat uw leerlingen niet voor u in de les kunnen komen. Bij Zoom zet u hiervoor de link join before host uit, zodat er niemand vóór u in de les aanwezig is. U kunt uw leerlingen in veel programma’s ook via de wachtkamer binnenlaten (zie tip 6). 

 • Tip 6: Maak gebruik van een digitale wachtkamer (waiting room)

Als u een digitale wachtkamer instelt (waiting room), kunt u zien wie er voor de les klaar zitten. U kunt ervoor kiezen alle leerlingen tegelijk binnen te laten of dit een-voor-een te doen. Als de les al bezig is, komen ook laatkomers in de wachtkamer terecht. Het knopje manage participants licht op als er een leerling in de wachtkamer zit. U kunt hem of haar dan binnenlaten, door op admit te drukken. 

 • Tip 7: Zorg ervoor dat u alleen het scherm deelt

Zet hiervoor in de instellingen share screen bij advanced settings de instelling voor delen (who can share) op host only. U bent dan de enige die een scherm kan delen. 

Wees daarbij alert op wat u deelt en op uw omgeving. Zet de bestanden die u wilt delen voor de les open op uw bureaublad. Vermijd op deze manier het delen van uw volledige computerscherm. Zorg er ook voor dat u geen gevoelige informatie in beeld brengt. 

Wilt u toch dat uw leerlingen hun prestaties kunnen delen? Zet de instelling dan op share all participants. U kunt tijdens het delen van het scherm op elk gewenst moment het delen van de leerling stoppen via de share-knop. 

 • Tip 8: Voorkom dat leerlingen bestanden met gevaarlijke inhoud  kunnen delen. 

Zoom heeft in de standaardinstellingen het delen van bestanden via de chat uitgezet (file transfer). Als u toch wilt dat leerlingen ook bestanden kunnen delen, kunt u dit weer aanzetten in uw aanstellingen. Let erop dat u nooit zomaar op een voor u onbekende link klikt. 

 • Tip 9: Blokkeer verwijderde deelnemers

Als u zelf een deelnemer verwijdert, kunt u ervoor zorgen dat hij of zij niet opnieuw in de les komt door de instellingallow removed participants to rejoin uit te zetten.

Leerlingen die door bv. een eigen foutje of een slechte internetverbinding uit de les zijn gegaan, kunnen wel weer terugkomen.  

 • Tip 10: Opnames

Spreek met uw leerlingen af dat mobiele telefoons niet toegestaan zijn tijdens de lessen. Hiermee voorkomt u dat leerlingen ongewenste opnames kunnen maken tijdens de les. Zorg er ook voor dat u, als u de meeting wilt opnemen, hiervoor toestemming vraagt aan uw leerlingen.

 • Tip 11: Deelnemers toelaten

Zorg ervoor dat u alleen uitgenodigde deelnemers in uw meeting hebt.

In Zoom is dat de instelling: allow only signed-in users to join. Als iemand probeert om toch in de meeting te komen, krijgen zij de melding this meeting is for authorized attendees only.

 • Tip 12: Meeting op slot doen 

U kunt, nadat u bent begonnen met uw les, vaak de meeting ‘op slot doen’. Dit betekent dat niemand meer mee kan doen, ook laatkomers met de meeting ID en het wachtwoord niet. 

In Zoom doet u dat door te klikken op participants en dan lock meeting. 

Lesgeven met Zoom

Wilt u Zoom inzetten in uw taallessen? Wilt u weten hoe de functies van Zoom werken? Of bent u op zoek naar ideeën voor online lessen? Bekijk dan onze handleiding voor online lesgeven.