NVT+ lesmateriaal

Op de Caribische eilanden Curaçao, Aruba, Bonaire, Saba, Sint Maarten en Sint Eustatius leren leerlingen op school het Nederlands als een Vreemde Taal. In de praktijk blijkt de overstap van de eilanden naar Nederlandstalig vervolgonderwijs vaak nog een grote stap, zowel talig als qua studievaardigheden.

De Taalunie heeft daarom het initiatief genomen om een lespakket NVT+ te laten ontwikkelen, speciaal voor leerlingen van deze eilanden, om deze overgang makkelijker te maken.

Het pakket NVT+ bestaat uit de volgende onderdelen:

  • Een overzicht van bestaand NT2- en NVT-lesmateriaal (voor docenten)
  • 4 aanvullende modules NVT+ met docentenhandleiding (leerlingmateriaal)
  • 5 lesbrieven NVT + (leerlingmateriaal)

Overzicht bestaand lesmateriaal van A2 tot B2

Het overzicht van bestaand lesmateriaal geeft u een idee van lesmethodes, handboeken, websites, spellen, etc. die momenteel beschikbaar zijn voor leerlingen die op A2-, B1- of B2-niveau werken. Alle covers zijn aanklikbaar en linken naar de website van de desbetreffende uitgever.

Modules NVT+

De modules NVT+ zijn geschikt als aanvullend materiaal voor leerlingen die zich willen voorbereiden op Nederlandstalig vervolgonderwijs. U kunt het materiaal gebruiken in de hoogste klassen van het middelbaar onderwijs. Wij adviseren het materiaal in te zetten als leerlingen zich bevinden op taalniveau B1 en toewerken naar B2. Dit pakket is gemaakt om te gebruiken naast of na een reguliere NVT-/NT2-methode.

Lesbrieven NVT+

De lesbrieven NVT+ sluiten aan op de aanvullende modules NVT+. In deze lesbrieven gaat u aan de hand van video’s, onderzoeksrapporten en oefeningen concreet werken aan de situatie van uw leerlingen rond studiekeuze en hun toekomst. U gaat concreet aan de slag met de aangeboden vaardigheden in de aanvullende modules zoals bijvoorbeeld: een mening geven, rapporteren, ideeën uitwisselen, onderzoeksgegevens bespreken, reflecteren en plannen. Dit doet u aan de hand van authentieke interviews en onderzoeken.

Video en audio interview met Nihayra Leona

U mag dit materiaal gebruiken en bewerken voor uw eigen lessen. 

Indien u het lesmateriaal deelt, dient u de naam van het project en ontwikkelaars te vermelden. 

U mag dit werk niet gebruiken voor commerciële doeleinden.