Trainingen over taaltaken

Leraren observeren en evalueren hun leerlingen het hele jaar door om zo goed mogelijk aan te sluiten bij hun taalontwikkeling. Maar waar let je precies op bij het inzetten van taaltaken? Hoe bereid je de leerlingen erop voor? En hoe zorg je ervoor dat de leerlingen in een realistische en motiverende situatie de taak kunnen uitvoeren?

Vanaf mei 2022 zijn er 25 taaltaken beschikbaar, die specifiek ontwikkeld zijn voor leerlingen van 12 t/m 16 jaar uit de buurregio’s Duitsland, Frankrijk en Wallonië-Brussel. De taaltaken kunnen door leraren gebruikt worden als lesmateriaal, of als functionele taak om leerlingen in een communicatieve situatie te observeren of evalueren. De taaltaken zijn geschikt voor leerlingen die op A1, A2 of B1-niveau van het Europees Referentiekader functioneren. 

In april bieden de Taalunie en Bureau NVT twee gratis online trainingen aan om je alvast kennis te maken met deze taken en te leren hoe je deze in jouw klas kunt inzetten.

Training 1: Aan de slag met taaltaken

In deze training leer je taaltaken goed in te zetten in je NVT-les. Je krijgt voorbeelden te zien van taaltaken en hoe je deze met je leerlingen kan voorbereiden en uitvoeren. Daarnaast zie je enkele uitwerkingen van leerlingen en bespreken we de criteria voor het beoordelen van prestaties. 

Voor training 1 kan je kiezen uit de volgende data:

  • Woensdag 20 april van 19.00 – 20.30 uur
  • Donderdag 21 april van 19.00 – 20.30 uur

Training 2: Zelf taaltaken ontwikkelen

In deze training leer je hoe je zelf eigen taaltaken ontwikkelt, die relevant en motiverend zijnvoor jouw leerlingen. Je leert aan de hand van een duidelijk stappenplan hoe je een taaltaak opbouwt en hoe je voor voldoende differentiatie kunt zorgen. 

Voor training 2 kan je kiezen uit de volgende data:

  • Woensdag 27 april van 19.00 – 20.30 uur
  • Donderdag 28 april van 19.00 – 20.30 uur

Inschrijven

Je kunt je inschrijven voor de trainingen door een mail te sturen naar: info@bureaunvt.com met daarin:

  • de titel(s) van de training(en)
  • de datum(s) van de training(en)
  • je voornaam en achternaam
  • de naam van je school

De trainingen worden gegeven via Zoom. Na inschrijving krijg je van ons een bevestigingsmail met de link voor de training(en) waarvoor je je hebt ingeschreven.