Bureau NVT Academie

Het talenonderwijs is de afgelopen jaren flink veranderd; steeds meer scholen werken met het Europees Referentiekader, waardoor de doelen meer gericht zijn op communicatieve en functionele vaardigheden. Daarnaast zien we in onze eigen lessen dat het gebruik van activerende werkvormen zorgt voor gemotiveerde en betrokken leerders.

Als taalleraar wil je de taalontwikkeling van je leerders zo optimaal mogelijk laten verlopen, zodat ze hun taalvaardigheid in hun vervolgopleiding, tijdens hun stage of hun vakantie kunnen gebruiken. Maar hoe deel je die taallessen zo goed mogelijk in? Hoe krijg je leerders aan het spreken? Hoe begeleid je een leerder op zijn of haar eigen niveau? En hoe train je luistervaardigheid?

Bureau NVT organiseert via de NVT-academie regelmatig opleidingen en nascholingen voor taalleraren. Hieronder vind je ons aanbod van dit schooljaar.

Opleiding tot leraar NVT

Ben je van plan om Nederlands als Vreemde Taal te gaan geven of ben je net gestart als leraar NVT? Dan is onze korte opleiding van zes maanden geknipt voor jou! In maart 2023 gaat onze volgende groep van start.

Workshops op maat

Ben je op zoek naar een workshop voor het hele team? Dan is een workshop op maat wellicht interessant. De lerarenopleiders van Bureau NVT hebben veel ervaring in het geven en organiseren van workshops op maat. In onze trainingen combineren we theorie met veel praktische voorbeelden. Samen met ons bepaal je je eigen programma van een halve of hele dag. 

Geplande trainingen

Bureau NVT organiseert workshops voor taalleraren. Deze trainingen zitten vol praktische informatie en tips voor communicatief talenonderwijs, zodat je alle kennis direct kunt toepassen in je eigen lessen.

Bekijk hier ons overzicht van de trainingen die gepland staan.

Uta Maria Cyprian, coördinator voor Duits-Nederlandse uitwisseling in scholen van de grensregio

Sinds 3 jaar werken wij regelmatig samen met Bureau NVT. Dankzij de ondersteuning van Bianca Versteeg en Petra Roël bieden wij didactische nascholingen voor het vreemdetalenonderwijs en buurtaalonderwijs aan. Zowel de samenwerking (planning, afspraken en organisatie) als de trainingen zelf zijn heel professioneel. Wij werken vol vertrouwen en op een hele fijne manier samen. De praktische inhoud van de nascholingen kan direct in de school worden toegepast. Bianca en Petra zijn zeer competente lerarenopleiders en heel flexibel als het gaat om het opzetten van studiedagen. .... niet in de laatste plaats is er altijd weer een heel aangename en ontspannen sfeer!

Wie zijn wij?

Wij zijn Petra Roël en Bianca Versteeg en wij zijn de eigenaars en oprichters van Bureau NVT. We delen met enthousiasme onze expertise op het gebied van vreemdetaalonderwijs. Daarvoor ontwikkelen we lesmateriaal en taaltoetsen én we geven wereldwijd trainingen aan taalleraren, zowel op locatie als online.

Petra Roël is expert Nederlands als Tweede/Vreemde taal en toetsdeskundige. Zij werkte jarenlang op de Radboud Universiteit als leraar NT2 en NVT, docentennascholer en toetsontwikkelaar. Tot juli 2019 werkte ze op Saba (Caribisch Nederland) als leraar en vakgroepvoorzitter Nederlands als Vreemde Taal. In deze functie heeft ze belangrijke innovaties doorgevoerd in het onderwijs Nederlands als Vreemde Taal en volgens collega’s “de leerlingen weer van Nederlands laten houden.”

Zij is mede-eigenaar van Bureau NVT en is hier werkzaam als toetsdeskundige, onderwijsadviseur, nascholer en materiaalontwikkelaar.

Bianca Versteeg is expert Nederlands als Vreemde taal. Zij heeft met Petra Roël Bureau NVT opgericht om sterke NVT-leraren op te leiden en goed opgebouwd en motiverend lesmateriaal te ontwikkelen. Daarnaast begeleidt zij scholen bij het vormgeven van effectief NT2/NVT-onderwijs. Bianca heeft meer dan 20 jaar ervaring in het NVT-onderwijs.

Zij is mede-eigenaar van Bureau NVT en is hier werkzaam als lerarenopleider, materiaalontwikkelaar en onderwijsadviseur.