Toetsen en evaluaties

Tips voor het maken van een taaltoets

Wat is een goede toets? 
Een goede (formatieve) toets geeft u informatie over de voortgang van de leerlingen en vertelt u wat u nog kunt herhalen in uw lessen.

Wat kan Bureau NVT op dit gebied voor u betekenen? 
Maakt u zelf uw toetsen en vraagt u zich af of de toetsen wel ‘goed genoeg’ zijn? Misschien bent u geneigd steeds op dezelfde manier te toetsen. Dit kan nadelig zijn voor bepaalde leerlingen en kan ervoor zorgen dat u bepaalde zaken over het hoofd ziet. Soms is het lastig om hier feedback op te krijgen van collega’s en merkt u pas tijdens (zuchtende leerlingen…) of na de afname (onverwachte resultaten…) dat er iets niet helemaal goed zat. 
Bureau NVT laat u zien dat toetsen leuk, makkelijk en effectief kan zijn.
We hebben speciaal hiervoor een gratis stappenplan ontwikkeld voor het maken van meerkeuzevragen.

Ook kunt u nog steeds gebruik maken van onze eerder ontwikkelde gratis checklist voor productieve taken. 

Leerlijnen op maat

Als leraar wilt u weten of uw onderwijs effectief is. Met andere woorden: wat uw leerlingen kunnen en hebben geleerd. Bureau NVT kan u leren werken met het Europees Referentiekader (ERK). Het ERK geeft u handvatten voor uw lessen, uw curriculum en uw manier van beoordelen. 

Workshops taaltoetsing

Voor een goede bepaling van het niveau van uw leerders zijn betrouwbare toetsen van groot belang. Bureau NVT is gespecialiseerd in het ontwikkelen en beoordelen van functionele toetsen gebaseerd op het ERK. Naast het bijscholen van leraren, kunnen wij scholen begeleiden bij het kiezen van de juiste toetsen, het ontwikkelen van een toetsbeleid, het maken van formatieve evaluaties en het maken van betrouwbare niveautoetsen.