Mijn naam is Petra Roël, expert Nederlands als Tweede/Vreemde taal en toetsdeskundige. Ik studeerde Toegepaste Taalwetenschap aan de Radboud Universiteit in Nijmegen met als specialisatie didactiek NT2 en taaltoetsing. Daarna werkte ik jarenlang op de Radboud Universiteit, een ISK en ROC als docent NT2 en NVT, docentennascholer bij Radboud in’t Languages en als toetsontwikkelaar en projectleider voor verschillende toetsprojecten.

Ik ben de eigenaar van Bureau NVT en ben hier werkzaam als toetsdeskundige, onderwijsadviseur, nascholer en materiaalontwikkelaar. Je kunt me voor diverse projecten inhuren. 

Als toetsdeskundige kun je me inhuren om bijvoorbeeld toetsen te screenen op kwaliteit, of taaltoetsen te ontwikkelen. Daarnaast vragen scholen en onderwijsinstanties me regelmatig om teams te begeleiden bij het ontwikkelen van taaltoetsen of teams te trainen in het maken van taaltoetsen. Dit deed ik bijvoorbeeld voor de HAN, Fontys en Talencentrum Maastricht, maar ook in Abu Dhabi, op Barbados, Curaçao en op Saba. Ik kan zowel voor Nederlands als moedertaal als NT2/NVT ingehuurd worden en voor Engels als Vreemde Taal. 

Als nascholer geef ik trainingen en workshops over taaldidactiek, in binnen- en buitenland. Ik geef bijvoorbeeld workshops over het gebruik van activerende werkvormen in de taalles of de aanpak van luistervaardigheid. Ook het geven van grammatica op een activerende, communicatieve manier is één van mijn specialiteiten. Op de laatste LOWAN-dag in november 2023 schreven zich maar liefst 500 deelnemers in voor mijn workshop activerende werkvormen, die gewaardeerd werd met een 8.7.

Als materiaalontwikkelaar ontwikkel ik in eigen beheer de spellen die te koop zijn via de website van Bureau NVT. De Lingoboardgames richten zich op deelaspecten van taalverwerving, bijvoorbeeld het beschrijven van uiterlijk of de eerste 150 woorden. De Lingobingobox (ontwikkeld i.s.m. Edith Schouten) is een compleet spel dat alle vaardigheden op een bepaald niveau traint (grammatica, lezen, spreken, woordenschat, cultuur, etc) is inmiddels beschikbaar op niveau pre-A1 en A1 voor NT2/NVT, op pre-A1 voor Chinees en op A1 voor Duits, Engels, Spaans en Frans. Gebruikers zijn erg enthousiast over het communicatieve, interactieve karakter van het taalspel en de speelse, makkelijker manier waarop taalleerders een taal kunnen inoefenen.

Bel of mail gerust voor een gratis kennismakingsgesprek om te bespreken wat we voor elkaar kunnen betekenen: +31 6 12024406 / petraroel@bureaunvt.com

Ik kom ook graag langs om de taalspellen te demonstreren bij taalscholen, taalcafés of taalhuizen. Neem daarvoor contact op via info@bureaunvt.com