Petra Roël

Petra Roël is expert Nederlands als Tweede/Vreemde taal en toetsdeskundige. Zij werkte jarenlang op de Radboud Universiteit als leraar NT2 en NVT, docentennascholer en toetsontwikkelaar. Tot juli 2019 werkte ze op Saba (Caribisch Nederland) als leraar en vakgroepvoorzitter Nederlands als Vreemde Taal. In deze functie heeft ze belangrijke innovaties doorgevoerd in het onderwijs Nederlands als Vreemde Taal en volgens collega’s “de leerlingen weer van Nederlands laten houden.”
Zij heeft in 2019 samen met Bianca Versteeg Bureau NVT opgericht en is hier werkzaam als toetsdeskundige, adviseur NVT, nascholer en materiaalontwikkelaar.

Interview met Petra

Wat wil je bereiken met Bureau NVT?
Ik zou het geweldig vinden als er met hulp van Bureau NVT een wereldwijd netwerk ontstaat van NVT-leraren die op een enthousiaste en effectieve manier hun NVT-lessen geven en met elkaar hun lesideeën en aanpak uitwisselen. Ik krijg er energie van om leraren en scholen te helpen hun NVT-onderwijs te verbeteren en deze kennis met elkaar te delen.

Waar ben je goed in?
Ik hoor zowel van mensen die ik nascholing geef als van taalleerders dat ik goed ben in het op een positieve manier mensen begeleiden. Ik ben enthousiast, open en creatief en kan snel schakelen. Ik zorg ervoor dat wat ik aanbied, toegesneden is op iemands persoonlijke leerdoelen. Geen les of nascholing die ik geef is hetzelfde, omdat ik altijd meeneem wat mensen op dat moment nodig hebben.

Wat is de belangrijkste les die je zelf ooit geleerd hebt?
Dat de perfecte les niet bestaat. Er is altijd wel iets wat je zou willen veranderen en een goede leraar reflecteert juist hierop. In mijn ogen is een goede leraar iemand die nadenkt over lessen en effect van lessen, nieuwe leerdoelen stelt en nieuwe aanpakken verzint. Kortom, iemand die zichzelf steeds opnieuw uitvindt.

Wat is het geheim van een goede taalleerder?
Volgens mij is een goede taalleerder open, enthousiast, flexibel en niet bang om fouten te maken. Al deze eigenschappen zijn aan te boren door een goede leraar. Goede taalleerders hebben plezier in het leren van een taal en als leraar is het de kunst dat plezier aan te wakkeren.

Vertel eens iets over een grappige ervaring die je hebt gehad bij
het gebruik van een vreemde taal?

Ik was eens in een apotheek in een klein dorpje in Indonesië en niemand sprak Engels. Ik probeerde in het Indonesisch, met mijn taalgids in de hand, duidelijk te maken dat ik hoofdpijn had en medicijnen wilde. Ik haalde echter de woorden voor kokosnoot en hoofd door elkaar (kelapa versus kepala) met als resultaat dat ik keihard uitgelachen werd door alle aanwezige klanten en medewerkers. Dat was voor mij een zeer goede motivatie om Indonesisch te gaan leren!